Att välja rätt papperskvalitet

Att välja rätt papperskvalitet kan vara knepigt men här kommer lite råd, information och tips på det. Om man skall göra en trycksak skall man tänka på om det skall vara för små eller stora bilder. Skall det vara stora bilder passar ett bestruket papper bäst för ändamålet. Skall trycksaken bli utsatt för mycket slitage så finns många syntetiska material som tål väder och vind. Skall något lamineras får det en ännu större hållbarhet. Skall det finnas mycket text på ett dokument passar ett obestruket papper bäst. Sedan skall man fundera på hur länge trycksaken ska behållas av mottagaren. Är det ett reklamblad skall man naturligtvis ta ett billigare papper. Skall det vara personligt och färgglatt kan man använda ett effektpapper.

Budskap

Ett glansigt papper

Ett glansigt papper är lyxigare att ge bort eller få, men det är lika trendigt att förmedla ett budskap på ett obestruket papper som ger ett mjukare intryck. Först skall man känna in vad det är man vill förmedla med sitt budskap på papperet. Det har stor betydelse för hur budskapet tas emot av mottagaren beroende på vilken sorts papper det är. Prata och diskutera mycket med tryckeriet som har många och bra förslag på hur man allra bäst får ut sitt budskap rätt. Obestrukna papper är allra bäst för text. De har en lite gulaktig ton. Det som är allra viktigast att tänka på är miljön när man väljer papper. Detta måste tas hänsyn till. I framtiden kanske det inte alls blir nödvändigt att använda skog för att tillverka papper. Det är ju verkligen lyckat att utvecklingen har kommit så långt!Att använda returpapper är ett fint alternativ som fler och fler skulle ta efter. Mycket viktigt är också att man ser till att få ett provresultat av sitt tryck man skall dela ut så att färgerna och resten ser bra ut. Annars kanske hela produktionen måste göras om och det tar tid och tid är pengar. Be om ett provtryck även om det kostar en extra slant så tjänar man på det i långa loppet.

Papper till böcker

Papper till böcker

Skall man använda sitt tryck till böcker med enbart text behöver man inget provtryck för det blir för kostsamt. Ett bra tips här är att bjuda in sina kunder för att få deras åsikt om färgnyans och tryck-hårdheten.Obestrukna och designpapper funkar bäst på ett tryckeri för text till böcker. Man kan komma långt på ett billigt papper så det lönar sig att jämföra priser så det inte blir för kostsamt.Det finns ju olika sorters papper och en sort använder ju alla, nämligen toalettpapper. Där skall man se till att köpa rätt sort så att man inte blir lurad. Det är en ganska kostsam utgift som inte många tänker på. Per år blir det ganska många toapappersrullar som förbrukas. Väljer man rätt sorts papper klarar man sig billigare undan. Man kan kolla på meter-priset och i en undersökning visar det sig att de billigaste valen av toapapper kommer från ställen som är märkta med Svanen som Lambi, Ica, Coop, Lidl och Serla till exempel.