Handtillverkat papper

Handtillverkat papper har funnits i alla tider. På 2000-talet f.Kr så skapade egypterna papper gjort av gräs och kallade det för papyrus. Pergament av djurhud användes i Europa på 300-talet. Det första pappret som tillverkades av växtfibrer kommer ifrån Kina och runt år 750 så användes linnelump för att tillverka papper.Idag är det enkelt att tillverka papper i ens egna hem, från produkter som annars hade gått till återvinning. Gamla tidningar, kartong, trasiga böcker eller toarullar är exempel på vad man kan använda vid egentillverkning. Riv sedan de valda produkterna i små bitar och lägg det i blöt i cirka ett dygn. När pappersmassan är uppluckrad så blandar man den med ljummet vatten. Lättast är det att blanda i en mixer tills massan uppnår en grötig konsistens. Hur det färdiga papperets utseende och struktur kommer att se ut beror på tiden som massan körs i mixern. Desto mer finfördelat massan blir, desto finare och tunnare blir slutprodukten. Häll sedan den mixade massan ner i en större balja tills baljans botten är full. Fyll därefter på med ljummet vatten, tillräckligt mycket för att massan ska kunna flyta runt.

Nu finns chansen att vara kreativ

Den blandade massan i baljan ska ni fångas upp av två olika träramar. En ram ska inneha ett finmaskigt nät och en ram ska vara utan nät, men båda måste vara lika stora. Dessa ramar går att beställa på nätet eller göras hemma. Det finmaskiga nätet kan ersättas av myggnät.

myggnät

Massan som ska fiskas upp kan dekoreras innan eller under tiden man fiskar upp den. För att det färdiga papperet ska få en säregen prägel så kan man lägga ner allt möjligt i baljan. Torkade blommor, konfetti, blad eller utklippta motiv och bokstäver. Om man vill att papperet ska ha en annan färg så går det bra att färglägga massan med lite trycksvärta eller karamellfärg. Vill man ha ett papper som kommer att lukta gott så kan man blanda in några droppar parfym eller några droppar av valfri eterisk olja.Stoppa i båda ramarna, med långsidan först, under fibrerna i baljan.Ramen som innehar nätdelen ska vara ovanför den ramen som är utan nät. Medan man saktar lyfter upp ramarna så ska ska de skakas för att jämna till lagret av pappersmassa som man fiskar upp. Låt sedan vattnet silas av i några minuter.När vattnet har silats ur så tar man bort delen med nät och lägger ett lakanstyg eller en handduk ovanpå. Vänd sedan ramen med papperet tryckt mot tyget och börja på att fånga upp nästa papper. Då och då så måste massan i baljan röras om då fibrerna kommer att sjunka till botten. De papper man har skapat ska sedan torka i några dygn innan de är färdiga till att användas.Det kommer att ljusna i nyansen alltefter att det torkar. När pappret nästan är helt torrt så kan man lägga tyngd på det för att få den färdiga produkten så slät och platt som möjligt. Det går bra att använda böcker som pappret kan vila under, i cirka ett dygn, därefter är pappret färdigt till att användas.