Papper – ett material för olika typer av ändamål

Papper har många användningsområden som till exempel på kontor, i skolor, förskolor, som toalettpapper, till hushållspapper, skrivpapper, ritpapper och omslagspapper. Papper används till så mycket och frågan är om man skulle klara sig utan papper i vårt moderna samhälle. Det bästa är att använda returpapper för miljöns skull. Det avleder mängden fas avfall från soptipparna och kan användas om och om igen i ett perfekt kretslopp. Det sparar vatten och energi så man gör ett smart val genom att använda den metoden. Man sparar så mycket pengar och energi på returpapper per år och land och det är en fin framtidsinvestering för våra barn och efterlevande att ta efter.

Papper till allt möjligt

återvunnet papper

Papper använd till olika tidskrifter och där går det åt mycket per dag och år. Många dagstidningar använder återvunnet papper och har på det sättet fått ett lite annorlunda utseende än förut. Sen har vi alla kartonger som papper används till. Skokartonger, förpackningar av allehanda saker, servetter, böcker, omslagspapper, hushållspapper och massor av brevpapper. Innan papperet fanns så skrev man på gräs, nässel-blast, läder-hudar och keramik. Den billigaste sorten av alla papper är tidningspapper. Andra typer av ändamål som papper används till är bakplåtspapper, bakformar och diplom. Det finns även special-producerat papper till de grövre sidorna i böcker, silkespapper, papper till att lägga korv med bröd och hamburgare i, till olika skyltar som har olika format och olika typer av papper. Färgade papper till skolor och dagis finns i olika material och storlekar och är bra för skapande och fantasi. För att markera om något är väldigt viktigt kan man använda sig av signalfärgerna rött om det är bråttom med något, gult om något är väldigt viktigt, grönt för en ekonomiavdelning och blått till fest exempelvis.

Wellpapp

Wellpapp

Wellpapp är den typ av papper som används till olika sorters kartonger. Det är en vågig papp som har en sida limmad på varje sida och den skyddar material från att gå sönder. Lådor tillverkas av wellpapp. Den kan återvinnas helt och det är underbart för miljön. där förvaras möbler, speglar, vitvaror, läkemedel, sjukvårdsartiklar, hygienartiklar och läkemedel. Wellpapp har massor av bra egenskaper. Det är stötdämpande och perfekt om man skall skicka saker per post eller budfirma. Papper används när man vill skriva ut något eller kopiera papper på jobbet. Olika papper med olika tjocklek används till olika typer av saker. Idag ersätts material många gånger från plast till papper för miljöns skull och det är mycket bra för framtiden. Idag kan man till och med göra kläder, plåster, blöjor och även möbler av papper! Är man en vinälskare  så vet man att även vin-förpackningarna är gjorda av papper. Köper man matvaror är förpackningarna oftast gjorda i papper så som mjölk, vetemjöl, havregryn, vaniljsocker och mycket annat. Det finns ett lysande papper som används till en förpackning av en viss sorts vin. Om det är bra för miljön framgår inte av informationen. I Tokyo finns en fåtölj att köpa gjord av överblivet, vikt papper från tillverkningen av plisserade tyger som använts av en känd designer.