Pappersbruk i Italien

I mina trakter är pappersindustrin stark och har varit så under lång tid. Det skrivs alltid mycket i tidningarna och det var efter ett stort reportage i en av tidningarna som jag noterade att det fanns ett stipendium att söka. Det erbjöd en resa för att upptäcka andra pappersindustrier i andra länder.

Jag sökte och jag fick det, helt oväntat men jag blev så glad. Valet gick till Italien och pappersföretaget Fedrigoni. Resan skulle jag göra ensam men stipendieutgivaren hade bokat allt som hotell, resa och annat. Så det kändes tryggt även om jag aldrig rest ensam förut.

Fedrigoni skulle jag besöka i Verona och jag hade hört en massa bra om den staden, och jag blev inte besviken.

Härlig plats

Våren visade sig vara en perfekt tidpunkt att besöka Italien. Från flygplatsen åkte jag taxi direkt till hotellet och under resan fick jag se mycket vackert, jag kom fram på eftermiddagen.

Eftersom jag fortfarande kände mig osäker att resa ensam så nöjde jag mig med att stanna på hotellet den första kvällen. Jag åt middag, en fantastisk sådan, i hotellets restaurang. En helt färsk pasta med skaldjur och ett lokalt vin. Jag satt kvar en stund och njöt av miljön innan jag begav mig upp till rummet igen.

Efter att ha suttit i fönstret ett tag och kolla utsikten så lade jag mig i sängen och slog på tvn. Men allt var på italienska så jag slog snabbt av igen. Hade inte tagit med mig ipaden för att kolla filmer så jag spelade lite på mobilen istället – jag hade hittat några favoritspel på PokerStars Casino.

Efter någon timmes spelande så var jag rätt trött och tog en snabbdusch innan jag somnade gott i den fluffiga sängen.

Studiebesöket

När jag vaknade var jag väldigt utvilad och pigg och efter en god frukost med fantastiskt kaffe så var jag redo för dagens studiebesök. Det fanns redan en taxi bokad till mig. Jag blev väl emottagen och fick först en introduktion av företaget.

Sedan grundandet 1888 har Fedrigoni specialiserat sig på finpapper för tryckning, redigering, etiketter, bokbindning, förpackning och pappersprodukter. Även om detta återstår mycket i hjärtat av verksamheten, skapar företaget kontinuerligt nya pappersprocesser och tekniker som uppfyller marknadens ständigt föränderliga estetiska och tekniska krav. Tack vare ett avancerat logistiksystem som drar nytta av elva lagerfilialer i Italien och sju utomlands, bygger Fedrigoni starka relationer med kunderna och ger dem mycket skräddarsydda tjänster med mycket snabba väntetider. Genom att ha ett nära samarbete med kunderna skapar Fedrigoni specialanpassade pappersprodukter tillsammans med de 2 500 standardartiklarna som alltid finns i lager.

Starten

Giuseppe Antonio Fedrigoni började pappersproduktion 1888 i Verona Paper-fabriken, som sedan utvidgades av hans son Antonio.

Varone pappersbruk togs över 1938 och Verona kvarn, helt förstört under andra världskriget, byggdes om 1945. Adamas pappersbruk upprättades i Sydafrika 1948 (senare såldes det till Sappi 1964) och Arco Bruk grundades 1963. De tre bruken slogs samman 1979 för att bilda Cartiere Fedrigoni & CSpA. Sedan dess har koncernutvecklingen fortsatt med särskild tonvikt på “konverteringssektorn”.

Från och med den 1 januari 2000 omorganiserades Fedrigonigruppenmed överföring av produktion och kommersiell verksamhet till den nya Fedrigoni Cartiere S.p.A.

I slutet av 2001 tilldelades Fedrigoni-gruppen det anbud som utfärdades av “Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato” för förvärvet av “Cartiere Miliani e Fabriano” (arvtagare till den hundra år gamla traditionen för italiensk papperstillverkning) och dess dotterbolag.

Fedrigoni Asia inledde sin verksamhet i april 2006 med huvudkontor i Hong Kong. Företaget hanterar försäljningen av Fedrigoni-papper i Fjärran Östern och Oceanien.

Säkerheten först

Fedrigoni sänker aldrig de krav man satt på hållbarhet och respekt för miljön. Därför börjar deras uppmärksamhet med dess råvaror, som uteslutande kommer från leverantörer som utövar ansvarsfull miljöpolicy, och dess produktionsanläggningar, vars energi kommer från kraftvärmeanläggningar, och fortsätter till slutprodukten och distributionen.

Företaget menar att deras viktigaste tillgång är de anställda. Det är deras engagemang och passion som gör verksamheten till vad den är. I gengäld vill de ge alla anställda den kompetens och den utbildning de behöver för att nå sin fulla potential. I hela gruppen har de nästan två tusen anställda i sju länder. De ber alla våra medarbetare att följa koncernens etiska kod, som stöder principerna om öppenhet, rättvisa, förtroende och goda arbetsuppföranden samt att sätta tydliga och konsekventa standarder för hälsa, säkerhet och miljöledning. Varje år deltar cirka 75 procent av den permanenta personalen på minst en utbildningskurs, som antingen är ledande eller teknisk/specialist (utöver teknisk utbildning på jobbet). Detta ger nästan 20 000 timmar träning varje år. Vi prioriterar säkerhet på arbetsplatsen. Cirka 900 anställda deltar i hälsa och säkerhetskurser, workshops och evenemang varje år. Vår hälso- och säkerhetsövervakning över hela gruppen visar att dessa har lett till en kraftig minskning av olycksfrekvensen och allvarligheten samt en minskning i genomsnittliga sjukfrånvaron.

Det var ett jättespännande besök och jag var så taggad att sedan komma hem och berätta om det här för ledningen av vårt pappersbruk i min stad.